London 2084- Bing & Bringsværd

Fra Arkivet – 14. juli 2019

Her befinner vi oss i 2084, og verden er totalt forandret. Man padler seg frem i Oslos gater, og spiser kjøtt dyrket frem i laboratorier. Robert Altermann er privatdetektiv, og lever et rolig liv til han plutselig får en urovekkende beskjed. Sønnen han ikke viste han hadde har blitt myrdet. Snart er han viklet inn i en konspirasjon som stikker dypere en det ser ut som på overflaten.

Boken har en lett parallell til 1984, men bare overfladisk. Desverre ble jeg ganske skuffet. Jeg klarte ikke å engasjere meg i Roberts Altermanns ve og vel, for man kommer aldri på innsiden av han. Han bare gjorde ting, tilsynelatende følelsesløst. Handlingen virker noen ganger litt tilfeldig og den bygger opp til en spenningstopp som aldri kommer. Det er kanskje teit å si at en bok er urealistisk når den i utgangspunktet er såpass virkelighetsfjern som denne er, men den fremstår ikke veldig troverdig. I starten av boken legges deg vekt på at det er et overvåknings samfunn, men likevel får hovedpersonen løpe rundt og gjennomføre store lovbrudd, uten at det får noen nevneverdige konsekvenser. Boken pirker borti spennende temaer, men rygger alt for lett ut av dem igjen. Det virker litt som om forfatterne var lei boken på slutten, fordi man får ikke noen ordentlig slutt på flere av karaktererene sine historier. Det blir en litt for lettvint avslutning.

Verket er på sitt beste når den beskriver teknologiske innretninger i fremtiden. Ideene er fiffige, og verden gjennomtenkt, men jeg skulle ønske at historien var bedre og personene mer tredimensjonale. Det er mange elementer her som kunne gjort dette til en super bok, så det er synd at resten ikke sitter.


Spennende verden, med mye interessante elementer som kunne blitt et rykende aktuelt verk. En noe usammenhengende handling og litt flate karakterer ødelegger for mye. Likevel verdt å lese ettersom dette er noe så sjeldent som en norsk fremtidsdystopi.


Hvis du har lest boken, sleng gjerne ned en kommentar om hva du syntes, for jeg håper nesten at jeg har gått glipp av noe her.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *