Trelegemeproblemet – Cixin Liu

Fra arkivet – Desember 2019

Hva gjør man hvis fysikkens lover plutselig går i oppløsning? Dette er utgangspunktet for romanen av den kinesiske Cixin Liu. Gjennom flere fortellere, men med tyngdepunkt hos nanoteknologen Wang Miao skal vi finne svaret på dette.
Boken er oversatt til norsk av Lars Peder Kallar Devold som gjør en strålende jobb. Jeg syntes oversettelsen er god, og fotnotene til uvurdelig hjelp for oss som ikke er så støe i kinesisk kultur og historie.


Det er en scifi roman, med det blir ikke introdusert før langt inn i historien. Det at forfatteren bygger opp ett troverdig univers først, gjør at man ikke blir skremt bort av det sprøe plottet før boken har et såpass godt grep på deg at du må finne ut hva som skjer. Jeg må likevel innrømme at jeg likte best starten og mysteriet, for løsningen var overhodet ikke innlysende. Likevel tror jeg mer hardbarkede scifi fans enn meg vil sette større pris på det, fordi alt er underbygd av et enormt grunnarbeid.

Det er heller ingen tvil om at forfatteren har god greie på forskning og vitenskap. Til og med språket er så faglig presist at det drar tankene mot skrivestilen som preget naturalismen. Det går noen ganger litt på bekostning av forståelsen, men inspirerer til å Google seg frem til nye fagområder.
Alt i alt en meget god bok, og ikke minst fryktelig spennende for oss som ikke har lest mye kinesisk litteratur. I og med at vi nærmer oss julen med stormskritt er dette ett hett gavetips til deg selv, eller en annen som er glad i spenning, scifi, eller bare noe litt annerledes.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *