Pride and prejudice – Jane Austen

Fra arkivet – April 2020

Austens klassiker handler om livlige Lizzie, den svært lite livlige Mr. Darcy og hvordan de møter, aviser og forandrer seg i takt med hverandre.
Det er en av de mest klassiske kjærlighetshistoriene av en grunn. Det er umulig å ikke bli dratt inn i Bennetenes varierende utfordringer, eller himle med øynene over Mrs. Bennet, sammen med Lizzie når hun nok en gang sier noe pinlig.
Likevel så kommer man ikke over at det er noen triste skjebner i denne boken. Man blir konfrontert med tidens fokus op etikette og ekteskap, og hva dette fører til. Når dette er så annerledes som idag leser man kanskje noen av bitene på en annen måte enn det Austen hadde sett for seg.

Det betyr ikke at det ikke er en flott bok, bare at den også gir rom til ettertanke. For det er absolutt en fornøyelig lese opplevelse, med et engasjerende plott, og vittig dialog. Karakterene er stort sett minneverdige, og Lizzie selv er et hyggelig bekjentskap.

Så jeg kan absolutt anbefale denne! Hvis du har lyst til å lese klassikere men ikke vet hvor du skal begynne, er dette en utmerket start. Jeg kan også anbefale å se filmen etterpå, for denne romanen er også nydelig filmatisert.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *