CASH – Jens Lapidus

Fra arkivet – 16. juli 2019


I denne krimromanen følger vi tre tvilsomme typer gjennom forløpet til et stort kokainkupp. Den utspiller seg i Sverige og de inngående beskrivelsen av Stockholms undergrunn fremstår troverdige, selv i sin brutalitet.

Boken er best de første 2/3 når vi blir med disse skurkene rundt i Stockholm på mafiavirksomhet, kokainforbruk og dagligdagse ærender. Boken gjør en god jobb med å gi karakterene dybde, og viser litt andre sider ved dem enn bare vold og kokain. Utbryterkongen savner søsteren sin, kokainlangern er dødsforelska, og den svære mafiaen som knuser ledd som det skulle vært pepperkakehus i jula lager fruktsalat til ungen sin.

Du blir faktisk litt glad i gutta, som prøver å skape seg et liv rundt gangstervirksomheten. Før følelsene går over i lett(og i ett tilfelle sterk) vemmelse. Uten og si for mye kan jeg avsløre at disse gutta har både skjeletter i skapet og svin på skogen. Store stygge vortesvin. Jeg syntes at boken kunne spart seg for noen av detaljene, og at den kledde den lette stilen med mer imponerende enn rystende lovbrudd. For dette blir snart mørke greier. Og for meg, ødelegger det noen av karakterene. Det er mulig at mer hardbarkede krim fans vil være uenig med meg, men jeg syntes personlighetene, og dypdykket i dem, hva som driver dem og miljøet rundt gjør boken fengende, ikke beskrivelsene av ubeskrivelig vold og annet fanteri.

Språket i boken er stort sett veldig bra, og skiller godt mellom de tre hovedpersonene. De har hver sin tydelig stemme som fungerer bra. Det eneste jeg har å utsette på tekstformidlingen er at den litt direkte og ujålete stilen verket er skrevet i gjør den noen ganger litt oppstykket og vanskelig å følge. Og seriøst. Det er sinnsyke mengder av kolon her. Vi snakker opp til 5 på en side.


Om du er krimfanatiker har du sikkert lest denne for lenge siden, hvis ikke, for all del kjør på. For oss andre er jeg litt mer tilbakeholden. Absolutt en bra bok med fengende partier, men noen sover kanskje bedre på natten uten å lese alt for mye om hovedstaden til vår svenske nabo.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *